• Ozbrojené sily SR - prezentácia

          • Dňa 15.11.20223 nás navštívili Profesionáli z Ozbrojených síl SR aby priblížili nám ich poslanie, misiu a prácu. Poskytli nám informácie o možnostiach a podmienkach prihlásiť sa do radov Ozbrojených síl ako aj o štúdiu na vysokej škole.

            2023.11.15-én meglátogattak bennünket a Szlovák Fegyveres Erők képviselői, hogy megismertessék velünk küldetésük, missziójuk célját és a hivatásos katonák munkáját. Információkat adtak arról, hogy hogyan lehet a fegyveres erők soraiba bekerülni, illetve tájékoztattak bennünket a főiskolán való továbbtanulási lehetőségekről.

             

          • Olympiáda z anglického jazyka - Angol nyelvi olimpiász

          • Dňa 21.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku.

            Súťaž, do ktorej sa zapojilo osem  žiakov, pozostávala z dvoch častí. V písomnej časti súťažiaci žiaci riešili úlohy na počúvanie, porozumenie textu a gramatické úlohy. V ústnej časti museli svoje vedomosti preukázať opisom obrázkov a vytvorením dialógu. Na prvom mieste umiestnila Dominika  Szilágyiová z III. A triedy,  na druhom mieste skončila Lucia Szilágyiová zo IV. A triedy a tretie miesto obsadila Dominika Takácsová z III. A triedy. Dominika Szilágyiová bude reprezentovať našu školu v okresnom kole.

            Súťažiacim žiakom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

             

             

            2022. november 21-én megrendezésre került az angol olimpiász iskolai fordulója. A verseny, amelyen nyolc tanuló vett részt, két részből állt. Az írásbeli részben hallgatási feladatot, szövegértést és nyelvtani feladatokat oldottak meg a versenyző diákok. A szóbeli részben képleírásban és párbeszéd alkotásban kellett bizonyítaniuk a tudásukat. Az iskolai forduló első helyezettje  Szilágyi Dominika  III. A  osztályos tanuló lett, a második helyen Szilágyi Lucia  IV. A  osztályos  tanuló végzett és a harmadik helyet Takács Dominika  III. A osztályos tanuló szerezte meg. A járási fordulón az iskolánkat  Szilágyi Dominika képviseli.

            A versenyző diákoknak gratulálunk és sok sikert kívánunk a járási fordulón!

             

             

          • Tradičné varenie slovenského národného jedla – gastronomická súťaž

          • II. ročník gastronomickej súťaže v tradičnom varení slovenského národného jedla sa uskutočnil dňa 19.10.2023 na SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach v školskom internáte Dúha.

            Témou II. ročníka bola plnená kapusta „holubky“ (varenie naživo). Každé súťažné družstvo pripravilo 5 porcií plnenej kapusty a ľudovú tabuľu zameranú na svoj región. Súťažiaci preukázali zručnosť a kreativitu pri príprave plnenej kapusty a vytvorili obdivuhodné regionálne tabule.

            Hodnotiacu komisiu tvorili predseda Košického zväzu kuchárov a cukrárov Marián Pšak, šéfkuchár reštaurácie Bažant Adrián Čižmár a majster odborného výcviku Juraj Balombini:

            Našu školu reprezentovali žiaci Lili Magyarová z II. ročníka učebného odboru kuchár a Štefan Barna z III. ročníka učebného odboru čašník, servírka pod odborným vedením majstrov odbornej výchovy Bc. Kataríny Eszenyiovej a Bc. Rudolfa Sakáča.

            Súťažiacim blahoželáme, ďakujeme za vytvorenie skvelej atmosféry a očakávame ďalší zaujímavý gastronomický ročník.

             

            A II. gasztronómiai verseny a szlovák nemzeti étel hagyományos főzésében október 19-én került megrendezésre a Michalovce-i Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola Dúha diákszállójában. A II. év témája a 'töltött káposzta' volt (élő főzés). Minden versenyző csapat 5 adag töltött káposztát készített és egy népi terítést hozott magával, amely a saját régiójukra fókuszált. A versenyzők ügyességüket és kreativitásukat mutatták be a töltött káposzta elkészítése során, és lenyűgöző regionális táblákat alkottak. Az értékelő bizottság elnöke volt a Kassai Szakácsok és Cukrászok Egyesületének elnöke, Marián Pšak, a Bažant étterem séfje, Adrián Čižmár, és a szakmai képzés mestere, Juraj Balombini: Az iskolánkat Magyar Lili a szakács szak II. évfolyamáról és Štefan Barna a pincér, felszolgáló szak III. évfolyamáról képviselte Bc. Katarína Eszenyiova és Bc. Rudolf Sakáč szakmai vezetése alatt. Gratulálunk a versenyzőknek, köszönjük a fantasztikus hangulat kialakítását, és várjuk a következő érdekes gasztronómiai évadot.

             

             

          • Národný projekt edIT1 je aj na našej škole

          • Aj naša škola je zapojená do Národného projektu edIT1 a nedávno naša škola dostala 26 tabletov a vybavenie pre jednu študovňu a to tri ks počítačov, monitorov pre lepšiu prístupnosť našich žiakov k modernému vzdelávaniu. „Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.”

            Az iskolánk most részt vesz az edIT1 Nemzeti Projektben, és nemrégiben 26 táblagépet és felszerelést kapott egy tanterembe, három számítógépet és monitorokat a diákjaink jobb hozzáféréséhez a modern oktatáshoz. 'Ezt a projektet az Európai Szociális Alap és a Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósítjuk meg a Humán Erőforrás Operatív Program keretében.'"

          • XII. Svätomartinský festival Veľké Trakany - Libagaliba

          • XII. Svätomartinský festival Veľké Trakany

            V októbri sa už tradične organizuje Svätomartinský festival „Libagaliba“ Obcou Veľké Trakany a Kultúrnym centrum Medzibodrožia a Použia a tohto roku to bol už bol XII. ročník. Na toto krásne podujatie dostala pozvanie aj naša škola, ako aj do súťaže vo varení chutných jedál z husaciny. Ďakujem žiakom z učebných odborov cukrár, kuchár, čašník, servírka za reprezentovanie školy ako aj majstrom odbornej výchovy Bc. Kataríne Eszenyiovej, Bc. Zuzane Terebesi a Bc. Rudolfovi Sakáčovi.

            Ďakujeme organizátorom za pozvanie a tešíme sa na ďalší ročník.

             

            XII. Szent Márton fesztivál Nagytárkányban

            Októberben hagyományosan megrendezik a Szent Márton fesztivált, "Libagaliba" Nagytárkány településen a Bodrkogközi és Ung-vidéki Központ szervezésében, és idén már a tizenkettedik alkalommal került megrendezésre. Iskolánk is meghívást kapott erre a szép eseményre, valamint a libahúsból készült ízletes ételek főzési versenyére. Köszönjük a cukrász, szakács, pincér, pincérnő tanulóknak, hogy iskolánkat képviselték, valamint a szakmai oktatás mestereinek, Bc. Katarína Eszenyiovának, Bc. Zuzana Terebesinek és Bc. Rudolf Sakáčnak. Köszönjük a szervezőknek a meghívást, és várjuk a következő évi rendezvényt.

             

             

          • Jesenná príroda v kaštieli - Őszi természet a kastélyban

          • Krásne jesenné počasie v októbri nás opäť nenechalo nečinnými. Žiaci nazbierali v parku školy materiály a vytvorili krásne jesenné dekorácie. Jesenné aktivity si s radosťou užívali všetky ročníky. Ďakujeme žiakom a pedagógom za krásne dekorácie v našich triedach.

             

            Csodálatos őszi idő volt októberben, ami nem hagyott bennünket tétlenek. A diákok gyűjtötték az iskolai parkban az anyagokat, és gyönyörű őszi dekorációkat készítettek. Az őszi tevékenységeket minden évfolyam örömmel élvezte. Köszönjük a diákoknak és a pedagógusoknak a gyönyörű dekorációkat az osztályainkban.

             

             

          • Výmenná odborná prax na partnerskej škole - Szakmai gyakorlati képzés a partneriskolánkban

          • Výmenná odborná prax na partnerskej škole

            Prvý októbrový týždeň od 02.10. do 06.10.2023 šiesti žiaci našej školy z učebných odborov kuchár, čašník, servírka a študijného odboru obchodný pracovník strávili v Českej republike v meste Čásláv na našej partnerskej škole.

            Okrem pamätihodností miest Praha, Kutná Hora, Čáslav žiaci navštívili aj prevádzky školy a to cukrársku dielňu, dielňu na opravu poľnohospodárskych strojov, dielňu pre učebný odbor mäsiar – údenár, skleníkovú sústavu pre pestovanie zeleniny a kvetov pre učebný odbor záhradník.

            Bohatý týždňový pobyt sa ukončil spoločnou večerou žiakov oboch škôl, vedenia školy a našich sprevádzajúcich majstrov odbornej výchovy.

            Ďakujeme pekne za krásne strávený týždeň, poskytnutie nových informácií o vzdelávaní, bohatý kultúrny program a tešíme sa na Vašu návštevu budúci rok.

             

            Szakmai gyakorlati képzés a partneriskolánkban

            Az október első hetében, 2023. október 2. és október 6. között hat iskolánk diákja, akik a szakoktatás területén a szakács, pincér, felszolgáló és a kereskedelmi szakon tanulnak, Csehországban, Čásláv városában töltötték az időt partneriskolánkban.

            Prága, Kutná Hora és Čáslav város látnivalóinak megtekintése mellett a diákok meglátogatták az iskola üzemeket is, mint például a cukrászműhelyt, a mezőgazdasági gépek javításával foglalkozó műhelyt, a hentes szakhoz tartozó műhelyt, valamint a kertész szakhoz tartozó zöldség- és virágtermesztési üvegházat.

            A gazdag heti program közös vacsorával zárult a két iskola diákjai, az iskola vezetősége és a szakmai oktatók részvételével.

            Nagyon köszönjük a csodálatos hetet, az oktatással kapcsolatos új információkat, a gazdag kulturális programot, és már várjuk a jövő évi látogatásukat.

             

             

          • Európsky deň jazykov - A Nyelvek Európai Napja

          • A Nyelvek Európai Napja   

            Iskolánkon minden év szeptember 27-án megünnepeljük a Nyelvek Európai Napját. Idén sem volt ez másként.   A tanulók magyar, szlovák és angol nyelvi feladatokat oldottak meg. A különböző játékok, vetélkedők pedig biztosították  a jó kedvet . A rendezvény  célja az volt, hogy a diákok  megismerkedjenek a nyelvek sokszínűségével, valamint hogy  felhívjuk a figyelmüket a nyelvtanulás fontosságára, mely a kultúrák közti megértés egyik eszköze is egyben.

            Európsky deň jazykov

            Na našej škole už každoročne 27. septembra oslavujeme Európsky deň jazykov. Nebolo tomu inak ani tento rok. Žiaci riešili úlohy z maďarského, slovenského a anglického jazyka. O dobrú náladu sa postarali rôzne hry a súťaže. Cieľom podujatia bolo, aby sa žiaci oboznámili s rozmanitosťou jazykov, ako aj upriamili ich pozornosť na dôležitosť jazykového vzdelávania, ktoré je zároveň prostriedkom porozumenia medzi kultúrami.

             

          • Účelové cvičenie

          • Účelové cvičenie pre žiakov školy

            Krásne jesenné počasie v septembri nás nenechalo nečinnými. Žiaci nazbierali v parku školy materiály  a vytvorili krásne jesenné dekorácie. Slnečné počasie nás vylákalo do prírody, kde si naši žiaci užili „Hľadanie pokladu” na rôznych miestach v školských priestoroch. Jesenné aktivity si s radosťou užívali všetky ročníky. 

             

            JESENNÉ HRY V PRÍRODE

            1. Altánok (pec) – odmenu (písmeno) získa skupina ak žiaci dokážu prejsť polovicu trasy skákaním vo vreci a druhú polovicu trasy skákať so zviazanými nohami

            2. Multifunkčné ihrisko - odmenu (písmeno) získa skupina ak žiaci budú skákať na jednej nohe

            3. Ihrisko – odmenu (písmeno) získa skupina, ak žiaci zarecitujú dva verše o jeseni v maďarskom jazyku a slovenskom jazyku a prechádzajú tak, že majú loptičku na lyžičke

            4. Park –  odmenu (písmeno) získa skupina ak 5 žiakov prenesie loptičku bez spadnutia, pričom vytvoria reťaz

            5. Fontána – odmenu (písmeno) získa skupina ak úspešne vyriešia krížovku v anglickom jazyku

            6. Nádvorie praktického vyučovania – odmenu (písmeno) získa skupina, ak žiaci trafia aspoň 3 loptičkami do pripravených pohárov

            7. Ľavé krídlo kaštieľa – odmenu (písmeno) získa skupina ak žiaci správne prečítajú jazykolam po slovensky

            8. Všetci žiaci po získaní 7 písmen sa vrátia k Altánku a zoradia písmená, aby dostali heslo dňa „Vitaj jeseň„

             

             

            Iskolások célzott gyakorlata A szeptemberi gyönyörű őszi idő nem hagyott minket tétlenül. A diákok összegyűjtötték az iskolai parkban a szükséges anyagokat, és gyönyörű őszi dekorációkat készítettek. A napfényes idő kivitt minket a természetbe, ahol diákjaink élvezték a 'Kincskeresést' az iskolai területeken különböző helyeken. Az őszi tevékenységeket minden évfolyam örömmel élvezte.

            ŐSZI JÁTÉKOK A SZABADBAN

            1. Pavilon (kemence) - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha a diákok képesek felugrani egy zsákban az út felén, majd a másik felén a lábukat összekötve ugrálnak.
            2. Multifunkcionális pálya - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha a diákok egy lábon ugranak.
            3. Pálya - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha a diákok elmondanak két őszi versszakot magyar és szlovák nyelven, miközben egy kanállal labdázik.
            4. Park - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha 5 diák átviszi a labdát úgy, hogy az nem esik le, és láncot alkotnak.
            5. Szökőkút - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha sikeresen megoldják az angol nyelvű keresztrejtvényt.
            6. A gyakorlati oktatás udvara - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha a diákok legalább 3 labdát ütnek a készpoharakba.
            7. A kastély bal szárnye - a csoport akkor kap jutalmat (betűt), ha a diákok helyesen mondják el a szlovák nyelven a nyelvtörőt.
            8. Miután minden diák megszerzi a 7 betűt, visszatérnek a pavilonhoz, és elrendezik a betűket, hogy megkapják a nap jelszavát, az 'Hello ősz'."

             

             

             

          • Biela pastelka 2023 - Fehér ceruza 2023

          • Biela pastelka 2023

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do dobrovoľníckej verejnej zbierky Biela pastelka, ktorej cieľom bolo informovať o živote ľudí so zrakovýn postihnutím , ktorí prišli o telesný zmysel umožňujúci vnímanie svetla, farby, tvaru a orientáciu v priestore. Aj vďaka tejto zbierke , ktorej organizátorom je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, sa môže písať krajší príbeh v životoch ľudí so zrakovým postihnutím. Naša škola považuje za veľmi dôležité, aby sa žiaci zúčastňovali na takýchto programoch, pretože to zvyšuje aj ich sociálnu citlivosť a podnecuje ich k akceptovaniu inakosti. Ďakujeme všetkým , ktorí zakúpením bielej pastelky prejavili svoju spolupatričnosť.

            Fehér ceruza 2023

            Ebben a tanévben is részt vettünk a Fehér ceruza önkéntes közgyűjteményben, melynek célja a látássérült emberek életének megismerése , akik elvesztették érzékszervüket , amely lehetővé teszi a fény, szín, forma észlelését és tájékozódást a térben . Ez a gyűjtés , amelyet a Szlovákiai Vakok és Gyengénlátók Szövetsége szervez, szebbé teheti a látássérültek életét.Iskolánk nagyon fontosnak tartja, hogy diákjaink részt vegyenek az ilyen programokban, mivel ezzel is növelik szociális érzékenységüket, és a másság elfogadására ösztönzik őket. Köszönjük mindenkinek, aki szolidaritásukat fejezték ki egy fehér ceruza megvásárlásával.

             

             

             

          • Vinobranie na elokovanom pracovisku vo Viničkách - Szőlőskei szüretelés az iskola tagintézményében

          • Pomaly sa dňa 18.09.2023 začalo vinobranie v ampelografickom vinohrade aj na našom elokovanom pracovisku vo Viničkách so žiakmi učebného odboru agromechanizátor, opravár pod vedením majstra odbornej výchovy Alexandra Horosa. Ďakujeme za Vašu pomoc a pokračujem v ďalšom zbere.

             

            A szőlőszüret lassan megkezdődött 2023. szeptember 18-án az ampelográfiai szőlőskertben, valamint a tagintézményünkben Szőlőskén az agrárgépesítő, karbantartó szakos tanulókkal Alexander Horos szakgyakorlat oktató irányítása alatt. Köszönjük segítségüket, és folytatjuk a további szüretet.

             

             

          • Medzibodrožský kultúrny festival Kráľovský Chlmec -16.09.2023 - Bodrogközi Kulturális Fesztivál Királyhelmec

          • Naša škola opätovne dostala pozvanie od vedenia mesta Kráľovský Chlmec na Medzibodrožský kultúrny festival, ktorý sa konal 16.09.2023. Žiaci učebných odborov kuchár, cukrár pripravovali pre návštevníkov podujatia chutné zemiakové placky a palacinky pod vedením majstrov odbornej výchovy Mgr. Evy Takácsovej a Csaba Kulčára B.

            A od Slovenského zväzu záhradkárov Kráľovský Chlmec sme tiež opätovne dostali pozvanie na prezentáciu produktov zo školskej modelovej farmy ale aj produkciu zo záhradiek našich žiakov a zamestnancov.

            Ďakujeme za pozvanie a tešíme na ďalší ročník.

            Iskolánk újra meghívást kapott Királyhelmec város vezetésétől a Bodrogközi Kulturális Fesztiválra, amelyet 2023. szeptember 16-án rendeztek meg. A szakács és cukrász szakos tanulók finom burgonyapalacsintákat és palacsintákat készítettek a rendezvény látogatóinak Mgr. Takács Éva és Kulčár B. Csaba szakgyakorlat oktatói irányításával.

            A Kráľovský Chlmec Kertészeti Szövetségétől ismét meghívást kaptunk a diákok és az oktatók kerttermékeinek bemutatására az iskolai modellfarmról és a diákok kertjeiből származó termékekre. Köszönjük a meghívást és várjuk a következő évet.

          • Rákóczi festivál

          • Naša škola dostala pozvanie na Rákócziho festival – Gastro súťaž, ktorá sa konala 10.09.2023 v kaštieli F. Rákocziho v Borši. Úlohou našich žiakov bolo pripraviť jedlo talianskej kuchyne a tak priblížiť históriu, jedinečnosť tejto krajiny, ktorú navštívil aj knieža F. Rákoczi. Žiaci 2. ročníka učebného odboru kuchár pod vedením majstra odbornej výchovy Bc. Rudolfa Sakáča pripravili Ragu alla Bolognese, ktoré chutilo návštevníkom festivalu. Ďakujem za pozvanie a určite sa zúčastíme aj ďalšieho ročníka.

             

            Iskolánkat meghívták a Rákóczi Fesztivál Gastro versenyére, amelyet 2023. szeptember 10-én tartottak a borsi Rákóczi kastélyban.

            Diákjaink feladata olasz konyhából származó étel elkészítése volt, hogy megismertessék az ország történetét és egyediségét, amelyet Rákóczi Ferenc is megjárt. A másodéves szakács tanulók Bc. Rudolf Sakáč  vezetésével elkészítették a Ragu alla Bolognese-t, amely nagyon ízlett a fesztivál látogatóinak.

            Köszönjük a meghívást, és biztosan részt veszünk a következő évi eseményen is.

          • Zahraničná mobilita ERASMUS+ v Srbsku - Külföldi mobilitás - ERASMUS+ - Szerbia

          • Zahraničná mobilita žiakov v rámci programu Erasmus+ pod názvom „CookEU“ sa realizovala v štáte Srbsko v meste Kanjiža v dňoch 02.09.2023 – 15.09.2023. Cieľom zahraničnej odbornej praxe je pre žiakov z učebného odboru kuchár, čašník, servírka rozšíriť poznatky pri príprave jedál a zlepšiť zručnosti použitím moderných technológií pri príprave jedál charakteristických pre Srbsko pod odborným vedením majstra odbornej výchovy Bc. Ladislava Pappa. Zároveň sa zlepšia sociálne, jazykové zručnosti žiakov pri kontakte so žiakmi inej krajiny. Po návrate žiaci aj majstri odbornej výchovy pripravia kuchársku knihu o gastronomických špecialitách Maďarska, Slovenskej republiky, Srbska a Rumunska. Mobilita ešte nekončí ale bude pokračovať v štátoch: Slovenská republika, Maďarsko a Rumunsko.

             

             

            Erasmus+ program keretében megvalósult a diákok külföldi mobilitása a „CookEU“ nevű program keretében Szerbiában, Kanjiža városában, 2023. szeptember 2. és szeptember 15. között.

            A külföldi szakmai gyakorlat célja a szakács, pincér és felszolgáló tanulók számára az ételkészítési ismeretek bővítése és az ételek elkészítéséhez modern technológiák alkalmazásának fejlesztése, különös tekintettel Szerbia jellegzetes ételeire. A szakmai vezető, Bc. Ladislav Papp irányítása alatt történt. Ezenkívül a diákok társadalmi és nyelvi készségeiket is fejlesztették a külföldi diákokkal való kapcsolat során. A diákok és a szakmai vezetők visszatérése után egy szakácskönyvet készítenek Magyarország, Szlovákia, Szerbia és Románia gasztronómiai különlegességeiről.

            A mobilitás még nem ért véget, folytatódni fog Szlovákia, Magyarország és Románia területén.

             

             

          • Projekt Agrokruhy sú aj v rádiu…

          • https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1541/2132337

             

            Projekt Agrokruhy sú aj v rádiu… Rozhovor s moderátorkou Rádia Regina Východ a riaditeľkou školy o projekte Agrokruhy si môžete vypočuť od 13:27. 

            Az Agrokruhy projekt a rádióban is elérhető... A Radio Regina Východ műsorvezetőjének és az iskola igazgatónőjének interjúját az Agrokruhy projekt kapcsán 13:27-től hallgathatja meg.