• 5. Zemiakový festival v Pribeníku - 5. Krumplifesztivál Perbenyikben

          • Dňa 02.09.2023 prebiehalo veľkolepé podujatie v sídle našej školy, v obci Pribeník a to oslavy 700. výročia písomnej zmienky o obci. V rámci týchto osláv sa realizovala aj súťaž v príprave jedál zo zemiakov. Naša škola sa tejto súťaže samozrejme zúčastnila a vyhrala 1. miesto. Ďakujeme majsterke odbornej výchovy Bc. Zuzane Terebesi a žiakom 2. ročníka učebného odboru kuchár a čašník, servírka za potešenie žalúdka aj očí.

             

            Szeptember 2, 2023-án nagyszabású esemény zajlott iskolánk székhelyén, Perbenyikben, azon apropójából, hogy az írásos emlékekben az évfordulója volt az 700 éve említett falunak. Ennek az ünnepségnek a részeként megrendezték a krumplival készített ételek versenyét is. Iskolánk természetesen részt vett ezen a versenyen, és az első helyezést érte el. Köszönjük a szakgyakorlat mesternőjének, Bc. Terebesi Zsuzsának, valamint a 2. évfolyam diákjainak a szakács és pincér szakon a sikereles szereplést.

             

             

          • TOKAJ 2023

          • „In vino veritas“ - „Vo víne je pravda“ práve táto veta viackrát odznela dňa 13. júna 2023 na XXII. ročníku medzinárodnej degustačnej súťaži a výstave vín TOKAJ 2023 v historickom kaštieli F. Rákocziho v Borši, ktorú organizovala práve naša škola.Podujatie poctili svojou prítomnosťou predseda Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislav Trnka, Ing. Denisa Petrakovičová, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podpredseda KSK Ing. Karol Pataky, vedúci oddelenia kontroly vín zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ing. Marek Závracký PhD. prezident súťaže, odborný garant za Národný salón vín SR Ing. Jaroslav Ostrožovič, poslanci KSK, predseda občianskeho združenia Tokaj Regnum Ing. Pavel Eftimov CSc., predstavitelia obcí a miest z Medzibodrožia a Použia, riaditelia, zástupcovia riaditeľov, výchovní a kariérni poradcovia zo základných škôl, riaditelia stredných škôl, zamestnanci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, partneri našej školy, hodnotitelia a zástupcovia vinárskych podnikov, ktorí ste svojimi vzorkami prispeli k realizácii tejto unikátnej súťažeTáto súťaž sa uskutočnila vďaka výraznej podpore @Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave, zamestnancov kaštieľa F. Rákozciho v Borši, zamestnancov @Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku a v neposlednom rade vinárskych podnikov z celého Slovenska ale aj z Maďarskej republiky, ktorý poskytli svoje vína v počte 480 vzoriek.Súťaž bola zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2023. Cieľom je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam.Po skončení súťaže sa pre najlepšie vína odovzdali ceny a to v kategóriách:

            Cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prof. MVDr. Jozefa Bíreša, DrSc. za najvyššie hodnotenú kolekciu vín od slovenského vinára vyhralo vinárstvo: Villa Víno Rača, a.s. Bratislava. Cenu odovzdala Ing. Denisa Petrakovičová, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

            Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku za najvyššie hodnotené víno v kategórií Tokajské vína vyhralo vinárstvo: Tokaj & Co., s.r.o, Malá Tŕňa, za víno „Tokajská Esencia, ročník 2009“.

            Cenu predsedu Občianskeho združenia Tokaj Regnum - Ing. Pavela Eftimova CSc. za najvyššie hodnotené tokajské reduktívne víno vyhralo vinárstvo: Götz, Pincészet, Hercegkút z Maďarska za víno „Muškát žltý, neskorý zber, ročník 2021“.

            Cenu riaditeľky školy Ing. Silvie Sakáčovej za najvyššie hodnotené biele vína vyhralo vinárstvo: REGIA TT, s.r.o. – Pivnica Orechová za víno Tramín červený, hrozienkový výber, ročník 2021“.

            Cenu riaditeľky školy Ing. Silvie Sakáčovej za najvyššie hodnotené červené vína vyhralo vinárstvo: Vinárstvo Trnovec, Nitra za víno „Alibernet, barrique, ročník 2021“.

            Do súťaže sa prihlásili vinári z celého územia Slovenskej republiky, Maďarska, Bosny a Hercegoviny, Poľska. Súťažilo sa v 8. kategóriách:

            Kategória 1 Tiché biele vína suché a polosuché

            Kategória 2 Tiché biele vína polosladké a sladké

            Kategória 3 Tiché ružové vína

            Kategória 4 Tiché červené vína

            Kategória 5 Perlivé a šumivé vína

            Kategória 6 Tokajské reduktívne vína

            Kategória 7 Tokajské oxidatívne vína

            Kategória 8 Tokajské putňové vína a tokajské špeciality

            Medzinárodná degustačná komisia bola zložená z hodnotiteľov, ktorý hodnotili vzhľad, vôňu a chuť vzoriek podľa 100 bodového hodnotiaceho systému enológov O.I.V./UIE. Podľa bodového hodnotenia môžu vína získať nasledovné medailové ohodnotenia:

            Veľká zlatá medaila - 92,00 – 100,00 bodov

            Zlatá medaila - 88,00 – 91,99 bodov

            Strieborná medaila - 84,00 – 87,99 bodov

            Bronzová medaila - 80,00 – 83,99 bodov

            Ďakujeme každému v Vás, že sa tejto súťaže zúčastnili a svojou pomocou, odbornosťou prispeli k úspešnej realizácie.Víťazom blahoželáme a prajeme pre Vás ďalšie úspešné súťaže a ocenenia Vašej neľahkej práce.

            Šampióni za jednotlivé súťažné kategórie

            Kategória 1 Chardonnay Battonage, CHOP, ročník 2021, CSERNUS Winery, s.r.o., Vinica, 92,33 bodov

            Kategória 2 Tramín červený, hrozienkový výber, ročník 2021 REGIA TT, s.r.o., Pivnica Orechová, 93,00 bodov

            Kategória 3 Merlot, rosé, ročník 2022 Víno Matyšák, s.r.o., Pezinok, 90,67 bodov

            Kategória 4 Alibernet barrique, výber z hrozna, ročník 2021, Vinárstvo Trnovec, Nitra, 92,00 bodov

            Kategória 5 Prezident blanc, šumivé víno, ročník 2022, Chateau Topoľčianky, s.r.o. 90,33 bodov

            Kategória 6 Muškát žltý, ročník 202, kéšői szűret, Götz Pincészet, Hercegkút, Maďarsko, 92,00 bodov

            Kategória 7 Tokajský Furmint, ročník 2018, Galambos Pincészet, Abaújszántó, Maďarsko, 86,75 bodov

            Kategória 8 Tokajská Esencia, ročník 2009, Tokaj & Co., s.r.o., Malá Tŕňa, 93,75 bodov

             

            „A borban az igazság“ - ezt a mondatot többször is elhangzott 2023. június 13-án a XXII. Tokaji Bor és Pincészet Kiállítás és Nemzetközi Borversenyen a történelmi Borši-i Rákóczi-kastélyban, amelyet iskolánk rendezett.Az eseményt megtisztelte jelenlétével Rastislav Trnka, a Kassai Önkormányzati Terület elnöke, Denisa Petrakovičová, az Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszeripari és Kereskedelmi Főosztályának főigazgatója, Karol Pataky, a Kassai Önkormányzati Terület alelnöke, Marek Závracký PhD., az Állami Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság bor ellenőrzési részlegének vezetője, Jaroslav Ostrožovič, a Szlovák Nemzeti Bor Szalon szakmai garanciája, a Kassai Önkormányzati Terület képviselői, Pavel Eftimov CSc., a Tokaj Regnum civil egyesület elnöke, valamint a Bodrogköz és Ung-vidék városainak és településeinek képviselői, az alapiskolák igazgatói, a középiskolák igazgatóinak képviselői, az Állami Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság alkalmazottai, iskolánk partnerei, a verseny értékelői és a bortermelő vállalatok képviselői, akik borpróbáikkal hozzájárultak ennek az egyedülálló versenynek a megvalósításához.Ezt a versenyt a Kassai Önkormányzati Terület, az Állami Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság támogatásával, a Borši-i Rákóczi-kastély dolgozói, a perbenyiki Agrártechikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskola dolgozói és szlovákiai és magyarországi bortermelő vállalatok nagy segítségével valósítottuk meg.

            Összesen 480 minta borát szolgáltatták be a versenyre.A verseny az európai borokra összpontosított, különös hangsúllyal a természetes száraz és édes borokra, valamint a tokaji borokra. Egyben a Szlovák Nemzeti Bor Szalon 2023. évi jelölőversenye is volt. Célunk a Tokaji borvidék támogatása és a természetes édes boroknak szélesebb teret biztosítása az európai borok között.A verseny befejezése után átadták a díjakat a legjobb boroknak az alábbi kategóriákban:

            Az Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium és Vidékfejlesztési Alap minisztere, Dr. Jozef Bíreš egyetemi tanár, DrSc. által adott díjat a legmagasabb pontszámot elért szlovák borász kollekciójáért a Villa Víno Rača, a.s. Bratislava birtokában lévő pincészet nyerte. A díjat átadta Denisa Petrakovičová, az Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszeripari és Kereskedelmi Főosztályának főigazgatója.

            A Kassai Önkormányzati Terület elnöke, Rastislav Trnka által adott díjat a legmagasabb pontszámot elért Tokaji borok kategóriájában a Tokaj & Co., s.r.o. birtokában lévő pincészet nyerte a „Tokajská Esencia, 2009-es évjárat” boraért.

            A Tokaj Regnum civil egyesület elnöke, Ing. Pavel Eftimov CSc. által adott díjat a legmagasabb pontszámot elért reduktív tokaji borok kategóriájában a magyarországi Götz, Pincészet, Hercegkút „Muškát žltý, késői szüret, 2021-es évjárat” bora nyerte.

            Az iskola igazgatójának, Ing. Silvia Sakáčová-nak díját a legmagasabb pontszámot elért fehér borok kategóriájában a REGIA TT, s.r.o. - Pivnica Orechová birtokában lévő pincészet nyerte a „Tramín červený, szőlőszem válogatás, 2021-es évjárat” boráért.

            Az iskola igazgatójának, Ing. Silvia Sakáčová-nak díját a legmagasabb pontszámot elért vörös borok kategóriájában a Vinárstvo Trnovec, Nitra nyerte az „Alibernet, barrique, 2021-es évjárat” boráért.

            A versenyre borászok jelentkeztek a Szlovák Köztársaság, Magyarország, Bosznia-Hercegovina és Lengyelország területéről. 8 kategóriában versenyeztek:

            1 Kategória - Száraz és félszáraz fehér borok

            Kategória - Félszáraz és édes fehér borok

            3Kategória - Rozé borok

            Kategória - Vörös borok

            Kategória - Pezsgők és szénsavas borok

            Kategória - Reduktív tokaji borok

            Kategória - Oxidatív tokaji borok

            Kategória - Aszú tokaji borok és tokaji különlegességek

            A nemzetközi bíráló bizottság tagjai a megjelenést, az illatot és az ízt értékelték a minták alapján a 100 pontos borértékelési rendszer szerint, amelyet az O.I.V./UIE borászati szervezet állított össze. A pontozás alapján a borok a következő érmeket nyerhetik el:

            Nagy arany érem: 92,00–100,00 pont

            Arany érem: 88,00–91,99 pont

            Ezüst érem: 84,00–87,99 pont

            Bronz érem: 80,00–83,99 pont

            Köszönjük mindenkinek, hogy részt vett a versenyen, és segítségével és szakértelmével hozzájárult a sikeres megvalósításhoz. Gratulálunk a nyerteseknek, és további sikeres versenyeket és elismeréseket kívánunk nekik a nehéz munkájukhoz.Az egyes versenykategóriák bajnokai:

            1 kategória:Chardonnay Battonage, CHOP, 2021-es évjárat, CSERNUS Winery, s.r.o., Vinica - 92,33 pont

            2 kategória:Tramín červený, szőlőszem válogatás, 2021-es évjárat, REGIA TT, s.r.o., Pivnica Orechová - 93,00 pont

            3 kategória:Merlot rosé, 2022-es évjárat, Víno Matyšák, s.r.o., Pezinok - 90,67 pont

            4 kategória:Alibernet barrique, szőlőválogatás, 2021-es évjárat, Vinárstvo Trnovec, Nitra - 92,00 pont

            5 kategória:Prezident blanc, pezsgő, 2022-es évjárat, Chateau Topoľčianky, s.r.o. - 90,33 pont

            6 kategória:Muškát žltý, 2021-es évjárat, kései szüret, Götz Pincészet, Hercegkút, Magyarország - 92,00 pont

            7kategória:Tokajský Furmint, 2018-as évjárat, Galambos Pincészet, Abaújszántó, Magyarország - 86,75 pont

            8 kategória:Tokajská Esencia, 2009-es évjárat, Tokaj & Co., s.r.o. - 95,00 pontGratulálunk minden győztesnek!

          • Súťaž - Bryndzové halušky

          • SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach dňa 05.06.2023 usporiadali 1. ročník gastronomickej súťaže v tradičnom varení slovenského národného jedla „Bryndzové Halušky“, ktorá sa uskutočnila v priestoroch pracoviska odbornej praxe – Dúha v Michalovciach. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť 5 porcií bryndzových halušiek a tabuľu zameranú na svoj región.

            V odbornej hodnotiacej komisii boli: predseda Košického zväzu kuchárov a ckrárov Marián Pšak, predseda Tatranského zväzu kuchárov a cukrárov Ján Eližer a majster odbornej praxe Juraj Balombini zo SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach.

            Našu školu reprezentovali Martina Birkeová žiačka III.B triedy učebného odboru kuchár a Irena Petrigánová žiačka III.B triedy učebného odboru čašník, servírka.

            Pripravené jedla odborná porota ohodnotila a žiačky našej školy boli ocenené diplomom za 2. strieborné pásmo. Za pekný úspech ďakujeme a srdečne blahoželáme.

             

            A Nagymihályban található Üzleti és Szolgáltatási Szakközépiskola 2023. június 5-én megrendezte az "Bryndzové Halušky" nevű hagyományos szlovák nemzeti étel gasztronómiai versenyének első megmérettetését, amelyet a Dúha nevű szakmai gyakorlóhelyen tartottak Michalovciach. A versenyzők feladata öt adag brindzás galuska elkészítése volt, valamint egy asztal megterítése a saját régiójukra összpontosítva.

            A szakmai értékelő bizottság tagjai voltak: Marián Pšak, a kassai séfek és cukrászok szövetségének elnöke, Ján Eližer, a Tátrai séfek és cukrászok szövetségének elnöke, valamint Juraj Balombini, a Üzleti és Szolgáltatási Szakközépiskola intézmény szakmai gyakorlatának mestere.

            Iskolánkat Martina Birkeová, a III.B osztály konyhai szakács szakos diákja és Irena Petrigánová, a III.B osztály pincér, felszolgáló szakos diákja képviselte.

            A készített ételeket a szakmai zsűri értékelte, és az iskolánk diákjai ezüstéremmel lettek jutalmazva. Köszönjük a szép eredményt, és szívből gratulálunk.

          • Partnerská škola Čáslav

          • Počas májového týždňa od 22.5. do 26.5.2023 nás opäť po 3 rokoch navštívili žiaci a pedagógovia z partnerskej školy z Českej republiky zo školy: Střední odborné učiliště Čáslav. Počas pobytu sa žiaci zúčastnili degustácie tokajského vína na elokovanom pracovisku vo Viničkách pod odborným vedením skúseného pivničného majstra Petra Bodnára a tieto nové skúsenosti využijú v rámci svojho odborného vzdelania. Okrem toho si prezreli pamätihodnosti Medzibodrožia: kaštieľ F. Rákocziho v Borši, Soľný dom vo Veľkých Trakanoch, kaštieľ Sennyeyovcov v obci Biel, Csonkavár v Kráľovskom Chlmci, Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci. S gastronómiou typickou pre náš kraj sa oboznamovali nielen v Školskej jedálni našej školy ale aj v reštaurácii Zlatá putňa vo Viničkách. Okrem toho sme si s pedagógmi a žiakmi vymenili skúsenosti vo výchovno-vzdelávacom procese, priebeh maturitných aj záverečných skúšok v oboch krajinách a dospeli k názoru, že okrem všeobecno-vzdelávacích vedomostí sú potrebné aj praktické zručnosti a návyky pre uplatnenie sa na trhu práce v rámci svojho odboru. Ďakujeme za Vašu návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

             

            Május 22. és 26. közötti hét során ismét meglátogattak minket a Cseh partneriskola, a Střední odborné učiliště Čáslav diákjai és pedagógusai három év után. Tartózkodásuk alatt a diákok részt vettek egy tokaji borkóstolón, Szőlőskén , a tapasztalt pincemester, Peter Bodnár vezetése alatt. Az új tapasztalatokat szakmai képzésük keretében fogják felhasználni. Emellett megnézték a bodrogközi nevezetességeket is: a borsi Rákóczi kastélyt, a nagytárkányi sóházat, a Bélyben található Sennyey kastélyt, a királyhelmeci Csonkavárat, a Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központot. Megismerkedtek a mi országunkra jellemző gasztronómiával nemcsak az iskolai menzán, hanem a szőlőskei Zlatá putňa étteremben is. Emellett tapasztalatokat cseréltünk a pedagógusokkal és diákokkal az oktatási folyamatban, az érettségi és záróvizsgák menetében mindkét országban, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az általános ismeretek mellett a szakmán belüli gyakorlati képességek és szokások is szükségesek a munkaerőpiacon való helytálláshoz. Köszönjük a látogatást és várjuk a következő találkozót.