• Deň Zeme - A Föld napja

          • Dňa 21.04.2023 sa žiaci aj zamestnanci aktívne zapojili do aktivít v rámci Dňa zeme. V raňajších hodinách sa realizovali besedy o potrebe ochrany nášho prostredia a pripravovali sa plagáty na danú tému. Neskôr sa všetci zapojili do čistenia vonkajších priestorov školy, parku kaštieľa a to aj výsadbou kvetov. Podujatie bolo organizované členmi nášho Školského parlamentu. Ďakujeme každému z Vás za aktívnu účasť.

             

            2023.04.21-én diákjaink és alkalmazottaink aktívan bekapcsolódtak a Föld napján rendezett programokba. Az első órákon a környezetünk védelméről volt szó, amin diákjaink plakátokat is rajzoltak az adott témára. Később közösen megtisztítottuk iskolánk kinti területeit, a parkot és virágokat is ültettünk. Az eseményt a Diákparlament rendezte. Mindenkinek köszönjük az aktív bekapcsolódást.

          • Vzácna návšteva v kaštieli - Különleges látogatók a kastélyban

          • Tento týždeň sme na pôde našej školy privítali vzácnu návštevu a to pravnučku grófa Jozefa Majlátha Horváthné vitéz Sztankovánszky Máriu s manželom Horváth Sándorom a synom Vitéz Horváth Sándor, prapravnukom grófa. Vzácni hostia nás navštívili v rámci slávnostného odhalenia obrazu pri príležitosti 165. výročia narodenia grófa Jozefa Mailátha, ktoré bolo v Kultúrnom centre Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci 11. apríla 2023. Okrem iných zaujímavých programov sa vzácni hostia zúčastnili aj predstavenia knihy Cap György „Főpásztori Vizitek“ dňa 12. apríla 2023, ktoré bolo v rímskokatolíckej kaplnke v Pribeníku, ktorá je súčasťou kaštieľa, kde následne pokračoval kultúrny program. Pred večerným podujatím sme sa občerstvili v historickej miestnosti kaštieľa za prítomnosti potomkov grófa Jozefa Majlátha, starostu obce Pribeníka Martina Kropucha, riaditeľky Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci Andrei Pakostovej, poslancov obce Gyula Szpisák, Gabriel Máté, Cap György, Ilona Ádám a riaditeľky školy. Hostia si prezreli aj pamätnú izbu grófa J. Majlátha, ktorá sa nachádza v kaštieli a bola vytvorená v rámci projektu Interreg s partnerom Duntex s.r.o a @Košického samosprávneho kraja, zriaďovateľa školy pod názvom „Budovanie sietí kaštieľov na základe ich dejín, za účelom inovácie, informačných turistických služieb pozdĺž slovensko-maďarských hraníc CastleExpo“ za účelom posilnenia cezhraničnej spolupráce. Ďakujeme za Vašu návštevu, veľmi príjemne strávené dni v spoločnosti srdečných a milých ľudí a tešíme sa na opakované stretnutia.

             

            Különleges vendégeket üdvözöltünk napjainkban iskolánk területén, gróf Mailáth József dédunokáját, Horváthné vitéz Sztankovánszky Máriát férjével Horváth Sándorral és fiúkat, Vitéz Horváth Sándort, a gróf ükunokáját. Vendégeink látogatásának célja gróf Majláth József fényképének ünnepélyes leleplezése a gróf 165. születési évfordulója alkalmából, amire 2023 április 11-én került sor a királyhelmeci Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézetben. Ezen kívül vendégeink részt vettek Cap György ,,Főpásztori Vizitek’’ könyvének bemutatóján 2023 április 12-én, a perbenyiki kastélyhoz tartozó római katolikus kápolnában, melyet kulturális program követett. Az esti esemény előtt az iskola dísztermében közös ebéden vettek részt vendégeink gróf Mailáth József leszármazottai, Perbenyik község polgármestere Martin Kropuch, a  királyhelmeci Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatónője Pakosta Andrea, a község képviselői Szpisák Gyula, Máté Gábor, Cap György, Ádám Ilona és iskolánk igazgatónője. A vendégek megtekintették a gróf Majláth József emlékszobát, ami a kastélyon belül helyezkedik el és az Interreg ,, Kastélyhálózat építése történelmük alapján a CastleExpo keretein belül, innováció, információs turisztikai szolgáltatások céljából a szlovák-magyar határok mentén.’’ nevű projekt keretén belül volt kialakítva a Duntex s.r.o és az iskola fenntartója @Kassa Megye Önkormányzata által, abból a  célból, hogy megerősítsék a határon túli együttműködést. Köszönjük látogatásukat és a közösen eltöltött kellemes napokat a szívélyes és kedves vendégeinkkel. Reméljük, hogy mihamarabb megismételhetjük ezt a nem mindennapi találkozót. 

          • Protidrogový deň – Športový deň / Drogellenes nap - Sportnap

          • Netradične sa začal vyučovací deň 13.04.2023 keď sme zorganizovali výchovné aktivity v rámci prevencie proti užívaniu drog. Zrána prebiehali besedy so žiakmi, pripravovali sa plagáty na danú tému. Následne sa pokračovalo športovými aktivitami na multifunkčnom ihrisku školy a priľahlom priestore. Chlapci ale aj dievčatá si zahrali priateľský futbalový turnaj, zapojili sa do bežeckých disciplín, stolnotenisového turnaja, ale absolvovali aj hod granátom, orientačný beh. Aktivity slúžia na zvýšenie povedomia o probléme, ktorý predstavuje šírenie a užívanie nezákonných drog. Do aktivít sa zapojili aj naše kone 😊

             

            Szokatlan módon kezdődött a tanítási nap 2023.04.13-án, amikor megrendeztük a drogfogyasztás elleni megelőzési nevelési tevékenységeket. Reggel beszélgetések zajlottak a diákokkal, plakátok készültek a témára. Ezután sporttevékenységekkel folytattuk az iskola multifunkcionális pályáján és a környező területen. A fiúk és a lányok barátságos labdarúgó tornán vettek részt, bekapcsolódtak futóversenyekbe, asztalitenisz tornákba, de gránátvetést és tájékozódási futást is teljesítettek. Az aktivitások a nemzeti jogszabályokkal tiltott drogok terjedése és használata problémájának tudatosságának növelését szolgálják. A tevékenységekbe iskolánk lovai is bekapcsolódtak 😊

             

             

          • Értékőrzők - vetélkedő

          • Gratulálunk diákjainknak Demeter Chiara I.B, Balog Nikoleta I.B, Balog Ružena II.B, Kolesár Stela II.B osztályos tanulóknak, akik tovább jutottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata által meghirdetett vetélkedősorozat második fordulójába. A vetélkedősorozat tárgya a települési, tájegységi értékek gyüjtése és megismerése. Az első fordulóban a versenyzők feladata egy huszonöt kérdésből álló teszt megírása volt, amit az előre meghatározott kiegészítő anyagok alapján kellett kitölteniük. Valamint be kellett mutatniuk egy a Bodrogközre jellemző gasztronómiai különlegességet.

            Blahoželáme našim žiakom Demeterovej Chiare I.B, Balogovej Nikolete I.B, Balogovej Ružene II.B, Kolesárovej Stele II.B, ktoré postúpili do druhého kola zo série súťaží vyhlásených samosprávou Borsod-Abaúj-Zemplén. Predmetom súťaže je zhromažďovanie a oboznamovanie sa s hodnotami sídiel a krajinných celkov. V prvom kole mali súťažiaci napísať test pozostávajúci z dvadsiatich piatich otázok, ktoré vyplnili na základe vopred zadefinovaných doplnkových materiálov. Predviesť mali aj gastronomickú špecialitu typickú pre Medzibodrožie.

          • Deň učiteľov - Pedagógus nap

          • Neľahkú prácu našich pedagogických ale aj nepedagogických zamestnancov sme si uctili a oslávili 31.03.2023 na pôde našej školy v historickej sále. Žiaci školy a členovia Školského parlamentu pripravili kultúrny program, ktorý pokračoval odovzdávaním ďakovných listov pre dôchodcov, pedagógov a mimoriadnym oceňovaním dvoch pedagógov: Mgr. Alica Nagyová učiteľka všeobecno-vzdelávacích predmetov a Bc. Katarína Eszenyiová majsterka odbornej výchovy za ich prínos pri vzdelávaní a výchove žiakov.

            Aj zriaďovateľ školy Košický samosprávny kraj prispel k oslavám a každému pedagógovi školy venoval zápisník na zaznamenávanie svojich pozitívnych nápadov a myšlienok.

            Každému pedagogickému aj nepedagogickému zamestnancovi ďakujem za jeho každodennú prácu a prajem veľa zdravia, spokojnosti, výbornej nálady a veľa nových kreatívnych nápadov pri výchove a vzdelávaní žiakov našej budúcnosti.

             

            2023.03.31-én a pedagógusok és az iskola alkalmazottainak nehéz munkáját ünnepeltük meg az iskola történelmi helyiségében. Az iskola diákjai és az iskolai Parlament tagjai kultúrműsorral készültek, amit a köszönőlevelek átadásával folytatódott. Köszönőlevélben részesültek a jelenlegi és a nyugdíjas pedagógusok. Iskolánk két pedagógusa, Mgr. Nagy Alica és Bc. Eszenyi Katalin különleges díjazásban részesültek az elért teljesítményük alapján.

            Iskolánk fenntartója, Kassa Megye Önkormányzata is hozzájárul ünnepnapunkhoz és az összes pedagógus egy noteszt kapott amibe feljegyezhetik a pozitív ötleteket és gondolatokat.

            Az összes pedagógusnak és a többi iskolai alkalmazottnak köszönöm a mindennapos munkáját, sok egészséget, elégedettséget, jó kedvet és sok új kreatív ötletet kívánok az oktató-nevelő tevékenységben.