• Partnerská škola Čáslav

          • Počas májového týždňa od 22.5. do 26.5.2023 nás opäť po 3 rokoch navštívili žiaci a pedagógovia z partnerskej školy z Českej republiky zo školy: Střední odborné učiliště Čáslav. Počas pobytu sa žiaci zúčastnili degustácie tokajského vína na elokovanom pracovisku vo Viničkách pod odborným vedením skúseného pivničného majstra Petra Bodnára a tieto nové skúsenosti využijú v rámci svojho odborného vzdelania. Okrem toho si prezreli pamätihodnosti Medzibodrožia: kaštieľ F. Rákocziho v Borši, Soľný dom vo Veľkých Trakanoch, kaštieľ Sennyeyovcov v obci Biel, Csonkavár v Kráľovskom Chlmci, Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci. S gastronómiou typickou pre náš kraj sa oboznamovali nielen v Školskej jedálni našej školy ale aj v reštaurácii Zlatá putňa vo Viničkách. Okrem toho sme si s pedagógmi a žiakmi vymenili skúsenosti vo výchovno-vzdelávacom procese, priebeh maturitných aj záverečných skúšok v oboch krajinách a dospeli k názoru, že okrem všeobecno-vzdelávacích vedomostí sú potrebné aj praktické zručnosti a návyky pre uplatnenie sa na trhu práce v rámci svojho odboru. Ďakujeme za Vašu návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

             

            Május 22. és 26. közötti hét során ismét meglátogattak minket a Cseh partneriskola, a Střední odborné učiliště Čáslav diákjai és pedagógusai három év után. Tartózkodásuk alatt a diákok részt vettek egy tokaji borkóstolón, Szőlőskén , a tapasztalt pincemester, Peter Bodnár vezetése alatt. Az új tapasztalatokat szakmai képzésük keretében fogják felhasználni. Emellett megnézték a bodrogközi nevezetességeket is: a borsi Rákóczi kastélyt, a nagytárkányi sóházat, a Bélyben található Sennyey kastélyt, a királyhelmeci Csonkavárat, a Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központot. Megismerkedtek a mi országunkra jellemző gasztronómiával nemcsak az iskolai menzán, hanem a szőlőskei Zlatá putňa étteremben is. Emellett tapasztalatokat cseréltünk a pedagógusokkal és diákokkal az oktatási folyamatban, az érettségi és záróvizsgák menetében mindkét országban, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az általános ismeretek mellett a szakmán belüli gyakorlati képességek és szokások is szükségesek a munkaerőpiacon való helytálláshoz. Köszönjük a látogatást és várjuk a következő találkozót.

             

             

          • Modrý gombík 2023 - Kék gomb 2023

          • V tomto školskom roku sme sa po prvý krát zapojili a podporili verejnú zbierku Modrý gombík 2023. Zakúpením modrého gombíka 17.mája 2023 sme prejavili podporu pre deti v humanitárnej kríze.

             

            Ebben az iskolai évben először csatlakoztunk és támogattuk a Kék Gomb 2023 közös gyűjtését. A 2023. május 17-i kék gomb megvásárlásával kifejeztük támogatásunkat a humanitárius válságban lévő gyermekek számára.

             

             

          • Erasmus+ Praha - Hotel International

          • Praktické vyučovanie našich žiakov v Hoteli International v rámci zahraničnej odbornej praxe v Českej republike v rámci programu Erasmus+. 

             

            Szakmai gyakorlati képzés a diákjaink számára az International Hotelben a Cseh Köztársaságban történő külföldi szakmai gyakorlat keretében az Erasmus+ programban.

             

             

          • Erasmus+ Eger 2

          • Počas druhého týždňa zahraničnej odbornej praxe v Maďarsku v meste Eger v rámci programu Erasmus+, žiaci počas víkendu absolvovali kultúrny program a to prehliadku hradu Istvána Dobóa a pamätihodností mesta. Ale samozrejme aj pracovali priamo o zamestnávateľov a to Park Hotel Minaret.

             

            A második hét során a magyarországi Eger városában zajló külföldi szakmai gyakorlat keretében, az Erasmus+ program részeként, a diákok hétvégi kulturális programon vettek részt. Ez magában foglalta az egri vár és a város nevezetességeinek megtekintését. Természetesen közvetlenül a munkaadóknál is dolgoztak mint például a  Park Hotel Minaretben.

             

             

          • Erasmus+ Praha 2

          • Počas druhého týždňa zahraničnej odbornej praxe v Českej republike v meste Praha v rámci programu Erasmus+, žiaci počas víkendu absolvovali kultúrny program a to prehliadku Staromestského námestia, pražského orloja, národného múzea a pamätihodností mesta. Ale samozrejme aj pracovali priamo u zamestnávateľov a to v reštaurácii U Pecků.

             

            A második hét során Cseh Köztársaság Prága városában történt külföldi szakmai gyakorlat keretében, az Erasmus+ program részeként a diákok hétvégén kulturális programon vettek részt. Ez magában foglalta a Staroměstské náměstí (Óvárosi tér), a prágai órát, a Nemzeti Múzeumot és a város nevezetességeinek megtekintését. Természetesen közvetlenül a munkaadóknál is dolgoztak konkrétan az U Pecků étteremben.

             

          • Erasmus+ Praha

          • Žiaci našej školy z učebných odborov cukrár, kuchár, čašník, servírka sa od 07.05.2023 do 27.05.2023 zúčastňujú zahraničnej odbornej praxe v Českej republike v hlavnom meste Praha v rámci programu Erasmus+. Cieľom je rozvoj a nadobudnutie nových praktických zručností žiakov priamo u zamestnávateľov, rozvoj komunikačných, jazykových a sociálnych zručností. Žiaci sú ubytovaní v Hoteli DUO, kde aj vykonávajú odbornú prax v uvedených odboroch.

            Iskolánk diákjai, akik a cukrász, szakács és pincér szakmákat tanulják, részt vesznek egy külföldi szakmai gyakorlaton a Cseh Köztársaság fővárosában, Prágában 2023. május 7. és 2023. május 27. között az Erasmus+ program keretében. A cél az, hogy a diákok közvetlenül a munkáltatóktól sajátítsanak el új praktikus készségeket és fejlesszék kommunikációs, nyelvi és szociális képességeiket. A diákok a DUO Hotelben szállnak meg és ott végzik a szakmai gyakorlatukat a fent említett szakmákban.

          • Erasmus+ Eger

          • Žiaci našej školy z učebných odborov cukrár, kuchár, čašník, servírka sa od 07.05.2023 do 27.05.2023 zúčastňujú zahraničnej odbornej praxe v Maďarsku v meste Eger v rámci programu Erasmus+. Cieľom je rozvoj a nadobudnutie nových praktických zručností žiakov priamo u zamestnávateľov, rozvoj komunikačných, jazykových a sociálnych zručností.

             

            Iskolánk cukrász, szakács és pincér szakos diákjai 2023.05.07-től 2023.05.27-ig külföldi szakmai gyakorlati képzésen vesznek részt Magyarországon Eger városában az Erasmus+ program keretein belül. A program célja, hogy diákjaink új készségeket sajátítsanak el a munkáltatóknál, valamint fejlődjenek a kommunikációs, nyelvi és társadalmi készségeik.

          • Exkurzia v HB LaserCut Strážne - Tanulmányi kirándulás a HB LaserCut-ban Őrösben

          • Dňa 28.4.2023 sa realizovala exkurzia žiakov učebného odboru agromechanizátor, opravár vo firme HB LaserCut Strážne. Ďakujem pekne za možnosť návštevy a odbornú prednášku.

             

            2023.4.28-án az agrárgépesítő, karbantartó szakos diákjaink egy tanulmányi kiránduláson vettek részt a HB LaserCut cégben, Őrösben. Köszönjük, hogy lehetővé tették, hogy ellátogattunk Önökhöz és köszönjük a szakmai előadást. 

          • Biblická olympiáda - Biblai olimplia

          • 2023. április 26.-án, a nagykaposi Római Katolikus Plébánián, a helyi plébánia hittantermében Mgr. Belá Tamás káplán atya vezetésével került megrendezésre az idei Bibliai olimpia országos fordulója. A verseny témakörei Nehémiás könyve, Eszter könyve, Judit könyve és Péter 1. levele voltak. Iskolánk csapata, Lőrinc Alexandra, Timko Natália és Andrus Mária szereplésével sikeresen teljesített, így ezúton szívből gratulálunk nekik és további sok sikert kívánunk!

            Dňa 26. apríla 2023, sa v Rímskokatolíckej farnosti vo Veľkých Kapušanoch v učebni viery miestnej farnosti uskutočnilo celoštátne kolo tohtoročnej Biblickej olympiády za účasti kaplána Mgr. Tamása Beláho. Témami súťaže boli Kniha Nehemiáša, kniha Ester, Kniha Judit a Petrov 1. list. Trojčlenný tím z našej školy v zastúpení žiačok Alexandra Lőrincová, Natália Timková a Mária Andrusová úspešne zvládli olympiádu, preto im zo srdca blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy!